За заплати, за ремонти... над 500 млн. лв. повече за просвета

360 милиона отиват за скок на възнагражденията на учителите
11
За заплати, за ремонти... над 500 млн. лв. повече за просвета
Снимка: Pixabay

Ръстът на средствата за образование за 2020 г. да е над половин милиард лева спрямо тази година очаква просветният министър Красимир Вълчев.

Той уточни, че в бюджета за следващата година са заложени средства в размер на 360 милиона лева за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти.

Още по темата
Това е повече от тазгодишното увеличение от 330 милиона лева за учителските заплати, но като процент вероятно увеличението на възнагражденията ще бъде малко по-малко от тези 20 процента, с които увеличихме заплатите на учителите през тази година, тъй като базата е по-висока, обясни министърът, цитиран от БТА.

Отделно очакваме да бъдат заложени и средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10-процентно увеличение на възнагражденията, каза министър Вълчев.

Той добави, че очаква да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и на БАН. Може би за първа година ще има и национални програми във висшето образование, с които да провокираме висшите училища да имат ефективни политики в определени области. Най-вероятно една от програмите ще бъде за педагогическото образование и водим разговори сега с висшите училища, съобщи министър Вълчев.

Той отбеляза, че вероятно ще има и целеви средства за модернизация на ученическите общежития през следващата година.

Направиха се много инвестиции в училищната инфраструктура, но трябва да инвестираме и в училищните кабинети, и се надяваме, че ще има средства за обновяване на кабинетите в училищата. Необходимо е оборудване, което е свързано с промяна и с подобряване на методите на обучение, обясни министър Красимир Вълчев.

Увеличението на възнагражденията на учителите е заложено в т.нар. средносрочна бюджетна прогноза, която правителството прие през април, а през следващата седмица се очаква Министерството на финансите да представи за обсъждане проектобюджета за 2020 г. Той след това трябва да бъде приет от Министерския съвет, а срокът за приемането на бюджета е до 31 октомври, каза образователният министър.

По повод на четиригодишното увеличение на учителските заплати, министър Вълчев обобщи, че до "2021 г. ще се предоставят допълнително 1 милиард и 380 милиона лева спрямо 2017 г. за възнагражденията на педагогическите специалисти".

Вече две години се предоставят по 330 милиона лева годишно за увеличението на учителските заплати и още две години ще се дават по още 360 милиона лева годишно допълнително. "По този начин за четири години, като съберем тези средства, се получава допълнително 1 милиард и 380 милиона лева за учителските заплати", обясни министър Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До коментар 10,Оставка викаш ти - ама все си ги избирате, нали ?Ей тия като теб, дето "уж" са против някого, ходят и си гласуват за същите !Това се нарича "лицемерие" и е разпространено в България !
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе какви заплати бе, гаврят се с нас, оставка на ГЕРБ!Като си изберем от народа пряко нов главен прокурор всичките ще видят какво значи справедливо, безпристрастно и неподкупно правосъдие!И от Брюксел ще го видят и оценят!
9
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До Разумно финансиранеСамо за последното не съм съгласен. В момента 5 е новата четворка. Реално за стипендия ученика е редно да има някакви успехи извън училище - олимпиади и нещо подобно. Не е нужно да е на първо място в международните кръгове но примерно може да е в челната тройка на регионалните.
8
0
 
2
 
! Отговори
Разумно финансиране преди 4 години
1. За БАН - повече целеви средства за набавяне на научна литература и периодични издания от чужбина, за реставриране на стари издания от библиотеките им, за да станат достъпни и за ценните научни архиви. НИКАКВИ ПАРИ за заплати на хрантутниците, нека да си спечелят финансиране на полезни проекти и да станат по този начин и милионери.2. За ВУЗ-овете - само там да се правят докторантури, да се финансира и научна дейност.3. В училищата - стимулиране на учениците с успех над (5) чрез стипендии.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ могат да си позволят и 50% увеличение на заплатите, след като от 2009 година задържат ръста на заплатите на нива около 2,6-5%. Преди ГЕРБ заплатите се повишаваха с 20-26% на година.
6
2
 
4
 
! Отговори
? преди 4 години
То това образование да заслужаваше ,то нямаше да е жалко и милиард,а тъй и 500 милиона са много,щото даскалите си гледат фейса ,ученичките си лакират ноктите,учениците спят ... за какво ?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе ! Само 500000000 за образованието а за стари американски таралясници милиарди ! Комисионната е по важна от образованието в Бг ! Нема такава пропаднала държава с скапана софия
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като дойдат избори и властта развързва кесията .Обещават се и се дават на своите общини стотици милиони лева,а като минат изборите,обещанията вече са забравени.Справка-медицинските сестри.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличават заплатите минимално, а от ремонти и строителни дейности печелят лични максимално.Мръсни политически игри преди и след избори!
2
2
 
10
 
! Отговори
преди 4 години
Че как... нали след кметските избори идват парламентарни.Отсега започват с подкупите наречени увеличение на заплатата
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетиха се, и по стар БГ обичай след дъжд качулка ... над 50000 деца под 16г напуснаха държавата завинаги. Над 2 млн в работна възраст също ...Кой ще учат в БГ - ромчетата да сричат ли?